Actueel Poëziewedstrijd Dr. Nassau College Beilen als waardige afsluiter themaweek “Die Welle”

Poëziewedstrijd Dr. Nassau College Beilen als waardige afsluiter themaweek “Die Welle”

Onlangs organiseerde het Dr. Nassau College in Beilen een themaweek rond de film “Die Welle”. Leerlingen kregen na de themaweek de opdracht om een gedicht te schrijven waarin zij zich verplaatsten in een persoon die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog leefde. De zeven geselecteerde gedichten worden op 20 juni aanstaande voorgedragen door de schrijvers ervan en een jury zal bij die gelegenheid de winnaar bekendmaken.

De leerlingen van het Dr. Nassau College bekeken de film “Die Welle” en ze verdiepten zich in het Naziregime en de Jodenvervolging. Ze gingen op excursie naar het Duitse Kamp Esterwegen en ze kregen de opdracht om een gedicht of een essay over empathie te schrijven. De derdeklassers van de school schreven een gedicht waarin zij zich verplaatsten in een persoon die leefde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Uit al deze gedichten is een selectie gemaakt van de zeven gedichten die op maandag 20 juni door de schrijvers ervan in boekenwinkel “Het Logboek” in Beilen mogen worden voorgedragen aan klasgenoten, ouders en een jury. De jury, onder leiding van oud-docent Nederlands dhr. Tempelman, zal bij die gelegenheid de winnaar bekendmaken.

Vestigingsmanager Katja Woltjes vindt het belangrijk dat jongeren leren om te vertrouwen op hun eigen normen en waarden. “De studenten uit het jaren ’60 experiment waren heel gewone jonge mensen die zich niet konden voorstellen ooit onderdeel te worden van een fascistische beweging. Desondanks bleken zij zo gevoelig voor groepsdruk dat zij hun eigenheid verloren. Leren van het verleden gaat niet enkel over het veroordelen van gebeurtenissen, het gaat erom dat we ons realiseren dat dingen heel erg uit de hand kunnen lopen als we vergeten wie we zijn en waar we voor staan. Dat is wat we met deze themaweek willen overbrengen op onze leerlingen. Denk kritisch en blijf onder alle omstandigheden jezelf! Met deze poëziewedstrijd krijgt de themaweek een waardige afsluiting.”